Typische Estlandse gerechten

Samenvatting Artikel

Ben jij benieuwd wat typisch Ests eten is? De Estse keuken is een zeer uitgebreide keuken. Goed om te weten, is dat elke regio zijn eigen specialiteiten kent. Dit komt doordat de bewoners afhankelijk waren van het land en de opbrengst van dit land in de verschillende seizoenen. Zo zijn er zowel zomer- als wintergroenten. 

In Estland worden er nog altijd diverse technieken gebruikt om voedingsmiddelen te conserveren. Hierbij kun je denken aan wecken, het leggen van augurken en kool, het op alcohol zetten van vruchten en bessen en het zouten van vlees. Deze manier van voedingsmiddelen conserveren verdwijnt steeds meer uit Estland, omdat er steeds meer supermarkten komen waar over het gehele jaar levensmiddelen verkrijgbaar zijn. In dit artikel vertellen wij meer over de meest populaire gerechten uit de Estse keuken en kom je meer te weten over de populairste dranken en andere soorten Ests eten.

De populairste gerechten

In Estland zijn er verschillenden soorten populaire gerechten. In grote steden vind je diverse restaurant met de meest uiteenlopende gerechten uit grootmoeders keuken. Hierbij kun je denken aan bloedworst, balkenbrij een zult. In Estland zijn ze dol op wild, bloedworst en gerookte ham. Ook wordt er nog veel gejaagd op wild, zoals eenden, wilde zwijnen, hazen en elanden. Een erg populair gerecht in Estland is Mulgikapsad. Dit is ook wel zuurkool met parelgerst en stukjes vlees. Ook Kilu is enorm populair. Dit is een met kruiden ingemaakte haring die wordt geserveerd op zwart brood met een gekookt ei. Estland biedt de lekkerste traditionele gerechten die je zeker eens moet proeven.

De populairste dranken

Wat zijn dan de populairste dranken in Estland? Vooral bier is in Estland zeer populair. Daarbij is het ook nog eens betaalbaar. In Estland wordt het bier vaak geschonken in halve liter glazen. Er zijn diverse soorten biertjes verkrijgbaar in Estland. Wat vooral populair is in het land, is alcoholvrij bier. Echter worden de sterke dranken ook vaak besteld. Zo is er de Black Balsam, wat een sterke Letse kruidendrank is en 45% alcohol bevat. Ook wodka is een veel gedronken sterke drank in Estland. Deze drank is in diverse smaken verkrijgbaar.

Brood

Er zijn diverse soorten brood verkrijgbaar in Estland. Echter is het bekendste brood het zwarte roggebrood. Dit is een vrij zwaar roggebrood. Estland deed in de Middeleeuwen dienst als een belangrijke exporteur van rogge. Nog altijd is het Estse roggebrood zeer geliefd. 

Sõir

Sõir komt oorspronkelijk uit Zuid-Estland. Dit is een lekkere zachte kaas die wordt gemaakt van cottage cheese, volle melk, eieren, boter, zout en karwijzaad. Het is zeer populair bij het ontbijt, maar wordt ook veel op crackers gesmeerd. En dat is niet het enige. De Esten eten dit ook vaak bij gekookte aardappels. Ben je in Estland, dan moet je zeker eens Sõir geproefd hebben. 

Kohuke

Kohuke is minstens zo populair als Soir, maar is totaal wat anders. Kohuke is ook wel een snoepje op basis van kwark. Hieromheen bevindt zich karamel of chocolade. Ze zijn 70 jaar geleden ontstaan, toen Estland nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. 

Veelzijdig eten

Zoals je kunt lezen, heeft Estland ontzettend veelzijdig eten te bieden. Weet jij al wat je gaat proberen als je in Estland bent? Wij raden je zeker bovenstaand Ests eten aan, dus print dit artikel uit en neem het mee op reis naar Estland!

Bezienswaardigheden in Estland feature image 01

Bezienswaardigheden in Estland

Estland maakt deel uit van de Baltische Staten. In dit mooie land valt er veel te zien en te doen. Welke 10 dingen moet je absoluut gezien hebben in Estland? Wij vertellen het je in dit artikel. 
Wat te doen in Tallin feature image 01

Wat te doen in Tallin?

Tallinn is de hoofdstad van Estland en werkelijk prachtig om te zien. De stad is ideaal voor een uitgebreide stedentrip en bevat zowel een rijke historie als cultuur.
De gebruiken in Estland feature image 01

De gebruiken in Estland

Wil jij meer weten over de gebruiken in Estland en de Estse cultuur? Estland is een land dat veel bezetters gehad heeft. Zo hadden Rusland, Polen en Denemarken een tijd zeggenschap over dit land. Lees meer over de gebruiken in Estland.
Rondreis door de Baltische staten feature image 01

Rondreis door de Baltische staten

Ga jij binnenkort op rondreis door de Baltische staten en wil je weten waar je geweest moet zijn? In dit artikel vertellen wij meer over de drie Baltische staten en wat deze en hun hoofdsteden te bieden hebben.
De belangrijkste Ests woorden zinnen voor vakantie feature image 01

Estse woorden/zinnen voor vakantie

Estland is een waanzinnig mooi land en barst van de cultuur en natuur. Natuurlijk wil je dan wel een woordje Ests kunnen spreken met de lokale bevolking.