Welkom op onze site!

Deze site is voor de mensen die meer willen weten over Estland. Want we willen graag mensen informeren over dit mooie en aparte land. Natuurlijk hopen wij dat u zo nieuwsgierig wordt en dat u ooit dit land gaat bezoeken!

Estland
Wat feiten over dit land: Estland is een Noordeuropees land, gelegen aan de noordoostkust van de Baltische Zee. Estland is de kleinste van de drie baltische staten Estland, Letland en Litouwen. Met een oppervlakte van 45200 meter is het ongeveer even groot als Nederland of Denemarken. Er wonen 1,4 miljoen mensen. Het grenst aan Letland en Rusland en is verder omsloten door de baltische zee met daarin vele mooie eilanden. De officiële taal is Est en dit behoort tot de Fins-Hongaarse taalgroep. Een kwart van de bevolking is Russisch waardoor de Russische taal ook nog gebruikt wordt. Door het hoge opleidingsniveau spreken veel mensen ook Engels en Duits.

Tallinn
In deze middeleeuwse hoofdstad woont een derde van de bevolking van Estland. Tallinn ligt 80 kilometer onder Helsinki. Deze voormalige Hanzestad is een toeristische trekpleister waar jaarlijks 6 miljoen bezoekers komen. Het is een van de best bewaarde oude steden van Europa met vele mooie cafés en hele goede en lekkere restaurants verstopt in de kleine straatjes tussen de grote stadsmuren. De vele musea, festivals en galeries maken het ook tot een cultureel centrum.

Natuur
Doordat het land zeer dun bevolkt is, kan de natuurliefhebber er geweldig genieten van de flora en fauna. Eigenlijk is het merendeel van het land bos met vele meren. Het land wordt gezien als een van de mooiste birdwatch-gebieden van Europa. Plantensoorten en dieren zoals beren, wolven, lynxen, elanden en vele andere soorten die je in Middeneuropa niet meer ziet vanwege het ruimtegebrek.

Geschiedenis
De geschiedenis van Estland is lang en turbulent. De eerste tekenen van bewoning zijn van 9500 voor Christus. Het land is bijna altijd bezet geweest door de omliggende landen, zoals Zweden, Denemarken, Duitsland en Rusland. Men is tussen de beide wereldoorlogen 22 jaar voor het eerst onafhankelijk geweest, maar na de oorlog viel het land ten prooi aan Stalin. Deze maakte Estland onderdeel van de Sovjetunie. Deze laaste bezetting duurde een halve eeuw en eindigde in 1989 met een geweldloze revolutie (de singing revolution). Nu geldt Estland als voorbeeld voor bijna alle Europese landen vanwege de grote economische groei en het hoge opleidingsniveau. Ook heeft men als enige in Europa een begrotingsoverschot! Daarnaast zijn de technische ontwikkelingen zoals internet en mobiele telefonie het meest vooruitstrevend van alle Europese landen.